10 Mar 2024

Ook jij hebt ritmegevoel, we bewijzen het hier

UvN

Ritmegevoel, je denkt misschien dat je het niet hebt. Maar er is wereldwijd maar bij 6 mensen vastgesteld dat ze het verschil tussen ritmes écht niet kunnen horen. Je hebt dus wel degelijk ritmegevoel. Sterker nog, ... uit het onderzoek van Henkjan Honing (onderzoeker muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam) blijkt dat dit niet alleen is aangeleerd, maar aangeboren. Zelfs baby's van een paar dagen oud hebben het door als je iets aan de regelmaat van muziek verandert. En ook sommige apen gaan spontaan bewegen op muziek. Hoe Henkjan hierachter kwam, en waarom we überhaupt ritmegevoel hebben, leer je in deze video.

Samenwerken in harmonie, van het bos tot de cloudSURF
Bas Cornelissen kijkt naar muziek als een wiskundige puzzelNRC
To top