23 Jan 2023

Ieder mens kan muziek herkennen, maken en waarderen

NewScientist

Niemand kan zich meer verschuilen achter zogenaamde amuzikaliteit. Muzikaliteit is namelijk iets wat ieder mens in zich heeft, zegt hoogleraar Henkjan Honing. Mensen denken bij muzikaliteit aan Prince of aan een operazangeres, zegt hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing van de Universiteit van Amsterdam. Maar muzikaliteit gaat ook over het vermogen om muziek te herkennen, te maken en te waarderen. Het is net als taal, iedereen verstaat het. Samen met zijn collegas lanceerde Honing onlangs de website ToontjeHoger met daarop een quiz die aan de hand van zes korte spelletjes je muzikaliteit test. Van de toonhoogte van het NOS Journaal tot herkent-u-deze-melodie-in-een-halve-seconde?

Mooie muziek, maar waarom?VPRO Gids
Is music an exclusively human thing? A new study says noNPR
To top